Een Mission Impossible: het NK Showdans

      6 reacties op Een Mission Impossible: het NK Showdans

Door Marc
Dit verhaal begint met 2 seniore dansers, beide bijna 47, en 2 trainers die niets voor onmogelijk houden… En het eindigt met een spetterend NK in Steenwijk op 6 oktober 2018, waarin blijkt dat zo’n missie echt niet onmogelijk is…

Hoe het begon

Het begon een jaar geleden. Sommigen noemen het formeel een bucket-list. Wij hadden gewoon zo’n wens die we ooit nog eens wilden uitvoeren. Een jaar geleden bedachten we dat als we echt nog een keer een showdans wilden doen, we daar nu wel wat mee moesten gaan doen. Je wordt tenslotte steeds ouder en aangezien er in de showdans in Nederland geen leeftijdsklassen zijn, hadden we al het beeld dat we tegenover twintigers zouden komen te staan. Dan moet je ook geen 5 jaar meer wachten.

Dus dan nu maar een keer concreet maken en aan de slag. Degenen die ons al wat langer kennen in het dansen, weten dat we een show moesten zoeken vol energie. Een prachtige, rustige, klassieke show zou voor ons niet zo goed werken. We houden beide enorm van James Bond en Mission Impossible (verder loopt onze filmsmaak redelijk uiteen). Dus we hadden al snel bedacht dat we 1 van die thema’s moesten pakken. En wat kon er nou beter passen dan ‘Mission Impossible’?! Als je aan zo’n avontuur begint, lijkt het vooraf toch misschien een beetje hoog gegrepen. Een treffend thema dus: Mission Impossible (of toch niet?).

En dan moet je de stoute (dans)schoenen aantrekken en je trainers gaan vertellen dat je een plan hebt… Maar wie kun je dan beter naast je hebben dan de zoveel-voudig NL kampioenen in het showdansen!! Herman & Michèle zagen er direct een leuke uitdaging in. We werken al vanaf het begin met hen samen, dus als zij er vertrouwen in hadden, moesten wij ook maar over die schroom heen stappen. We hadden wel 1 randvoorwaarde: we moesten met onze show serieus mee kunnen doen in de rest van het veld. Anders zouden we alsnog besluiten om niet aan het NK mee te doen. Of dat uiteindelijk gelukt is laten we natuurlijk over aan het publiek, maar wij hebben er vol vertrouwen en overtuiging gestaan.

De muziek

Dan staat of valt een show met goede muziek. Dus begin dit jaar zijn we maar eens gaan nadenken over de muziek bij het thema. We wilden muziek die vol energie zat en lekker bombastisch was. Echt een bioscoopfilm-achtige ervaring en voor iedereen lekker herkenbaar. Dan blijkt het internet echt een onuitputtelijke bron van creatieve mensen te zijn. Je komt de leukste dingen tegen. En gelukkig uiteindelijk ook een MI-theme gespeeld door het ‘Wiener Philharmoniker’ (van 6min30). Lekker tempo, duidelijke muziek, super orkest, herkenbaar en helemaal passend voor een show. Want met een zeer constante maat lijkt dat geweldig om op te dansen.

Dan blijkt later het accent voor een Tango net op de verkeerde tel te liggen, de muziek wat langzaam voor een Quick Step, en natuurlijk weer veel te snel voor een Slow Fox… Maar goed, dat lost Herman wel op. 😉

Direct na het NK Standaard in Almere dus op pad naar Gerrit Wensink in Apeldoorn. Die had een redelijk makkelijke klus, want met Herman & Michèle hadden we de muziek al helemaal vooraf doorgenomen en we wisten dus precies welke stukken we wilden hebben voor de show. Desondanks heeft hij een fantastische klus gedaan en de muziek op een prachtige manier geknipt en geplakt. Helemaal super.

Het programma

Dan in Juni aan de slag met de choreografie… Dus we hebben een aantal dagdelen ingeruimd om met Herman en Michèle samen te werken aan een passende choreo waarin alles te vinden was wat wij erin wilden verwerken (alleen die Argentijnse Tango is er niet meer van gekomen, 3min30 is toch best snel voorbij). Maar inclusief een aantal vluchtelementen waar we vooraf toch even voor moesten slikken. Moet je dat met je bijna 47 jaar nog wel willen??? Maar ja, als H&M er vertrouwen in hebben, moeten wij dat ook hebben. Kwestie van veel oefenen. En als je er gewoon vol voor gaat, wordt het steeds makkelijker. Verder hebben ze er natuurlijk een prachtige choreo van gemaakt die het verhaal goed over wist te brengen, past bij onze energie en drive en echt wel competitief was voor een NK. En bovendien voldeed aan die waslijst van regels waaraan een showdans volgens de WDSF moet voldoen (dat is nog een studie op zich!). Super om zulke fantastische trainers als vrienden te hebben!!

Intussen hadden we al wat andere goeie dansvrienden geïnformeerd over ons idee. En die reageerden ook direct allemaal super enthousiast. Dank voor alle support in de aanloop naar afgelopen zaterdag Willem & Christel, Edwin & Tea en Theo & Claudia!

Normale wedstrijden?

We hadden in de choreo stukken van ons normale programma. Maar wel een beetje aangepast. Dus in het begin had Marc nog het idee dat we ook de gewone wedstrijden mee zouden doen. We willen tenslotte zoveel mogelijk aan de Nederlandse wedstrijden mee doen. Maar als snel bleek dat wat te hoog gegrepen en echt ‘Impossible’. Een finale training waarin we de Tango en de Quick Step met showdans figuren hebben geprobeerd te dansen, was natuurlijk geen succes. Dus we hebben ons 3 maanden volledig op de showdans gefocussed. Met 2 keer per week les en 2 keer per week trainen + aanvullende dansactiviteiten, moest het goed komen.

Dan lijkt de muziek vooraf heel aansprekend. Maar als je hetzelfde plaatje voor de 100ste keer hoort en dezelfde passen moet doen, raak je het toch een beetje zat… Maar zelfs tot aan het eind bleef die muziek bij ons de kriebels geven om aan de slag te willen. Hoewel het ook wel lekker is om soms op een ander nummer te dansen. Gelukkig lopen we niet het risico dit nummer op een normale wedstrijd te horen.

De spectaculaire kleding

Dan komt natuurlijk ook het element ‘kleding’. Dus hebben we een zondag afgesproken bij onze vrienden Stefan en José. José weet tenslotte alles van danskleding. Ze is wel altijd super druk, maar zag wel een uitdaging in ons verzoek. En in het woordenboek van José komt ‘Impossible’ niet voor. We wilden een effect dat halverwege de show tot een verandering moest leiden (van catsuit naar jurk). En passend bij het thema voor zowel Karen als Marc. Met de creatieve hulp van José was dat geen probleem. En zelfs toen Herman bedacht dat het leuk zou zijn om iets met een elastiek te doen, zag José daar wel weer een leuke uitdaging in. Het harnas onder de jurk van Karen moest wel sterk zijn. Want als het elastiek of het harnas los komt als ze gaat hangen… Stefan had vervolgens wel ideeën bij een stoere bril en lenzen voor Marc. Dat moest bijdragen aan het totale plaatje. We zijn ook jullie beide natuurlijk enorm dankbaar, want met jullie hulp was het plaatje in ieder geval helemaal top!!!!

Haren?? Hoezo haren??

Dan ga ik even zo’n 10 jaar terug in de tijd. Toen we met het dansteam begonnen. Tijdens de eerste teammeeting met H&M, kwamen we ook direct op het uiterlijk van wedstrijddansers. Als SOND dansers waren we weinig gewend. Dus volgens Michèle moesten de dames volop in de make-up en een echt danskapsel. En de heren moesten ook iets met hun haar en de brillen. Theo en ik reageerden direct heel gedecideerd: die brillen moesten gewoon op blijven om te voorkomen dat we ongelukken op een dansvloer zouden maken. En dat haar was nu eenmaal wat het was (of niet meer was). Daar moest de jury het gewoon maar mee doen. Het idee dat ik met een poedertje m’n kalende hoofd zou bijwerken… Pffff… Echt niet!

10 jaar later moest Michèle met de bus poeder toch wel lachen. Het had 10 jaar geduurd, maar ik moest er toch aan geloven. Na een keer oefenen bleek Michèle ook met zo’n kapsel erg handig te zijn. En ach: als je dan een show gaat doen, moet je er ook 100% voor gaan. En het moet gezegd: afgelopen zaterdag liep mijn eigen moeder me straal voorbij omdat ze me niet meer herkende.

Liggen we dan nog op koers?

Begin september waren we lekker op weg. Dus toen ook maar eens de vraag gesteld of H&M nog steeds dachten dat we niet voor gek zouden staan. De reactie van Herman was dat we het minimum niveau wel bereikt hadden. En met nog 5 weken te gaan dus alle mogelijkheid om het nu echt naar een goed niveau te brengen. En als je dan in de laatste week voor het NK nog echt met de kleine puntjes op de i bezig bent, geeft dat wel vertrouwen.

Het resultaat…..

Zaterdag 6 oktober is het dan zo ver. Na een heel drukke dansweek de vrijdagavond ervoor toch maar rustig aan gedaan. En op zaterdag met Michèle tijdens de laatste les echt de finale puntjes aangescherpt. Daarna naar Leusden voor mijn haren (is weer eens wat anders dan dat Karen voor haar kapsel naar Michèle gaat), snel naar huis voor een kop soep en op pad voor de rehearsal van onze show in Steenwijk. We mochten al om 16:30 naar binnen om vast wat warm te dansen. En dan is zo’n eerste rehearsal toch best spannend!! Maar we hadden het formulier van Robert van Halder vooraf goed ingevuld. En zonder discussie werd onze show direct goedgekeurd. Met een schuin oog hebben we natuurlijk ook even naar de andere shows gekeken. Tim & Désirée en Erik & Désirée deden mee aan de Classical Showdance. En Jamie & Lesley (samen met Remi & Ilona) in de Latin Showdance.

Om 18:00 gaan de deuren open. Ik ben iedereen maar even gedag gaan zeggen, want zoals gezegd: zelfs mijn eigen moeder en vader liepen me eerst straal voorbij.

Dan is het zover. Een mooie, maar enigszins rustige wedstrijd in Steenwijk. Om 20:00 mogen we als 2e paar na Tim & Désirée voor de General Look. Zij dansen erg goed en zijn tevreden over hun performance. Het mag nog een beetje strakker volgens Herman, maar na een wat moeilijke periode een goeie prestatie.

Je zou denken dat je strak staat van de zenuwen als je dan na 3 maanden aan de beurt bent. Maar zodra we de vloer op stappen en onze tune horen, kom je in je eigen wereld van rennen, springen, vliegen, vallen en weer opstaan. De opdracht was de rust te bewaren, maar wel met veel energie en grote passen een duidelijk statement maken. Op zo’n vloer kan het niet overdreven genoeg zijn. En we wilden direct in de GL ons visitekaartje al afgeven. Dus knallen! Als in een roes gaan die 3min30 dan in een flits voorbij. En voor je het weet ben je de vloer weer af. Maar we hebben gedaan wat we konden!! Het liep perfect en ook de kleding werkte zoals bedacht.

Daarna de show van Erik & Désirée. Die nog wat voorzichtig was, en op enkele puntjes nog beter kon, maar danstechnisch wel heel goed uitgevoerd. Ook zij waren tevreden met hun show in deze GL.

Dan zitten ook alle andere paren volop in hun wedstrijd. En om 20:44 mogen Jamie & Lesley de kop afbijten voor de Latin Showdans. Wat een sprekende show. Danstechnisch erg goed. De kleding en uitstraling helemaal te gek. En met hun gebruikelijke energie een mooie performance. Ook Remi & Ilona hebben een goeie show met sterke lifts.

De finale

Rond 22:00 komt dan de finale. Ook nu was de opdracht duidelijk: gewoon doen wat we de 1e ronde ook hebben gedaan. Je probeert er ook wat van te genieten, maar met deze concentratie en deze show is het vooral knallen. Dus ook nu is het eigenlijk weer voorbij voor we er erg in hebben. Ook deze ronde voor ons gevoel weer alles gegeven en laten zien wat we konden. De GL was blijkbaar nog iets beter, maar onze missie was geslaagd. Dus we kunnen alleen maar heel tevreden en trots zijn.

Tim & Désirée weten hun niveau goed vast te houden en dansen weer een puike show. Erik & Désirée doen er nog een schepje bovenop en verdienen opnieuw het Nederlands Kampioenschap met een mooie klassieke show. Proficiat met die 1e plaats!

Dan laten Jamie & Lesley ook in hun finale zien dat ze danstechnisch gezien heel ver zijn! De show is strak en goed uitgevoerd. Ook zij worden dus heel verdiend Nederlands kampioenen. Uiteindelijk heeft Love2Move 4 van de 5 paren voor dit NK geleverd. En hebben H&M er dus weer 2 Nederlandse Kampioenen bij. Maar nu wij weten wat je er allemaal voor moet doen (je moet echt regelmatig buiten je comfort zone), zijn alle showdans paren voor ons gewoon een kampioen!! Een mooi NK waarin we allemaal ons beste kunnen hebben laten zien.

Heb je dan wel opgelet??

Ik moet bekennen dat veel van de normale wedstrijd aan mij voorbij is gegaan. Maar ik heb van iedereen toch wel een paar dansmomenten mee gekregen en de meeste prijsuitreikingen heb ik gezien. En uiteraard hebben we met z’n allen uit volle borst gezongen voor de verjaardag van Kees. Was voor dhr. v.d. Stroet even wennen dat we door z’n programma heen gingen, maar de lol was er niet minder om!
Sommigen waren tevreden met het dansen, de meesten ook met het resultaat. Iedereen in ieder geval van harte met de prijzen. En ook als het dansen, of het resultaat, wat tegen viel: gewoon volhouden!! Zoals ook bij ons gebleken is: een Onmogelijke Missie bestaat eigenlijk niet als je, met een “beetje” hulp van goeie vrienden, gewoon hard blijft werken. En vooral vertrouwen houdt in je eigen kunnen!!

Alle uitslagen

Zaterdag:

 • Erik & Désirée – Standard Showdance – 1 van 3
 • Jamie & Lesley – Latin Showdance – 1 van 2
 • Marc & Karen – Standard Showdance – 2 van 3
 • Evert & Margriet – Senioren II Hfd – 2 van 5
 • Kees & Kirsten – Senioren II A – 2 van 8
 • Tim & Désirée – Standard Showdance – 3 van 3
 • Dick & Anet – Senioren II A – 3 van 8
 • Jan & Joke – Senioren III Hfd – 3 van 7
 • Henk & Elly – Senioren III A – 5 van 6
 • John & José – Senioren II A – 6 van 8
 • Piet & Trea – Senioren IV Hfd – 7 van 7

Zondag:

 • Jeroen & Rosanne – Adults Deb 1 – 3 van 5
 • Patrick & Tiffany – Adults Deb 2 – 5 van 7
 • Bert & Eline – Adults A – 5 van 6

Een fantastische ervaring die we iedereen van harte gunnen.

Karen & Marc – team ‘Mission Possible’

6 gedachten over “Een Mission Impossible: het NK Showdans

 1. Claudia

  Marc en Karen; mooi verhaal van jullie Mission Impossible!
  En wat hebben wij genoten van jullie show😀!

  Heerlijk om zoveel L2M paren in actie te zien.
  Top gedaan allemaal👍!

  Liefs Claudia

 2. Karin Kleis

  wat gaaf dat er meerdere showdance paren deelnamen.
  Super gedaan allemaal.
  Die senioren doen het ook helemaal zo gek nog niet!

 3. Evelien

  Wat een prachtig verhaal. Het was een feest om naar jullie te kijken en geweldig knap wat jullie lieten zien.
  Voor herhaling vatbaar?????????

 4. Pingback: EK Showdance en WDSF in Warschau – Love2Move

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.