Verslag Team Love 2 Move NK en seizoen 2019-2020

Door Herman & Michèle
Na een jaar van trainen, lessen, oefenen, wedstrijden en workshops, was het op 25 en 26 mei tijd voor het jaarlijkse NK in het Topsport Centrum in Almere. Deze keer werden de NK’s voor de ballroom en latin gecombineerd uitgevoerd in 1 weekend. Een druk programma, maar wel een mooie gelegenheid om als volledig team met elkaar het NK te beleven.

Net als ieder jaar hebben onze coaches Herman & Michèle er alles aan gedaan om iedereen klaar te stomen voor het NK. Of dat gelukt is lees je in hun analyse per paar over het seizoen, de vooruitzichten en het NK hieronder…

Patrick & Jaimy: Debutanten 2, 8ste.
Het NK was pas de derde wedstrijd van dit nieuwe partnership. Patrick danste het vorige NK nog met Tiffany, maar zij vertrok met haar vriend naar Ierland en toen eindigde hun partnership. Jaimy zat al op les bij ons met haar vriend Luuk, maar Jaimy wilde eigenlijk wel wedstrijden dansen. Dat zag Luuk niet zo zitten. Toen Patrick vrij kwam, dacht Michèle dat die twee wel een mooi partnership konden vormen en zo geschiedde. In Veenendaal werd de eerste wedstrijd samen gedanst met meteen een eerste plaats als resultaat. Een super begin. Cuijk was qua dansen en resultaat een stuk minder. Na wat mentale tips en tricks waren ze klaar voor het NK en ging het dansen heel goed. Meteen door naar de halve finale en die finaleplaats zat er makkelijk in, toch? Nou, de jury was het hele NK enorm verdeeld en zo moesten Patrick en Jaimy nog een tussenronde dansen met 9 paren om te bepalen welke 6 paren in de finale zaten. Hoe het precies kan, weten we niet, maar er zaten 7 paren in de finale en Patrick en Jaimy zaten er niet bij. Een enorme teleurstelling natuurlijk, maar volgend seizoen laten we ze een poepie ruiken. What doesn’t kill you makes you stronger!

Jeroen & Roos: Amateur C, 9de.
Tijdens het NK van 2018 wonnen Jeroen en Rosanne de Debutanten 2 klasse en daarmee promoveerden zij naar de sterke Debutanten 1 klasse. Tijdens het jaarlijkse planningsgesprek werd het doel om dit seizoen, net voor of tijdens het NK, te promoveren naar de C-klasse. Met wedstrijdkleding dus. Onthoud dat even goed.
Gedurende het seizoen werden er hele goede, maar ook mindere resultaten geboekt. Toch sprokkelden ze genoeg punten bij elkaar om tijdens de laatste wedstrijd voor het NK kans te maken om nog net te promoveren. Met een fantastische eerste plaats tijdens die wedstrijd in Cuijk promoveerden zij naar de C-klasse! En dat met alleen basispassen. Tijdens het planningsgesprek waren we de uitdaging aangegaan om te promoveren op de moeilijkste manier en het alleen op danskwaliteit te doen, zonder heftige programma’s.
Maar goed, toen moesten ze dus meedoen in de C-klasse op het NK en moest er wel in pak en jurk gedanst worden. Roos kon gelukkig een mooie jurk van Femke lenen en Jeroen vond ook een pak dat hij kon lenen. Michèle heeft de haren van Roos nog mooi gemaakt en zo waren ze net op tijd klaar voor het NK. Alleen de Engelse wals was qua passen wat geüpdatet, de rest was nog steeds basis. Er was geen tijd meer om meer te doen. Ze begonnen dit NK zonder verwachtingen en dat wil nog wel eens helpen om lekker te dansen. Dat vond de jury ook! Ze waren meteen door naar de halve finale waarin de 9de plaats hun deel was. Een super resultaat voor de eerste wedstrijd. Van de zomer worden alle programma’s aangepast om helemaal klaar te zijn voor het nieuwe seizoen in september.

Jaco & Michelle: Amateur B, 15de.
Jaco en Michelle zijn ook een nieuw partnership dit seizoen. Jan Joost stopte met dansen, Anne stopte met dansen en zo zaten de andere partners met een probleem, want zij wilden door. Michelle had wel een paar try-outs gedaan, maar dat voelde allemaal niet goed. Maar Michèle zou Michèle niet zijn als ze geen mogelijkheden zag. Ze liet Jaco en Michelle een try-out doen en dat leek meteen goed te zitten. Beiden hadden dezelfde ideeën over een partnership en zo werd er rustig begonnen. Ze wilden niks overhaasten en zo werd er pas in september gestart. Maar beiden houden van een uitdaging en kozen ervoor om te starten in de zware B-klasse. Michelle had daar met Jan Joost wel een paar wedstrijden in gedanst, maar zonder al te veel succes. Jaco zat nog in de C-klasse. De eerste wedstrijden was het echt wennen aan elkaar en hoe de ander z’n wedstrijd beleeft. Toch anders dan met je oude vertrouwde partner 😉
De laatste wedstrijden voor het NK begon het allemaal wat meer op zijn plaats te vallen en werd de balans in het paar beter. Michelle had een mooie nieuwe jurk die haar heel goed stond en zo waren ze klaar om te vlammen op het NK. Een halve finaleplaats zou tot de mogelijkheden moeten behoren, maar het veld ligt erg dicht bij elkaar in de B-klasse. Uiteindelijk hebben ze hun opdrachten goed uitgevoerd en misten ze op een paar crossen net de halve finale. Work in progress!

Paul & Jamie: Amateur B, 5de.
Ook Paul en Jamie zijn een nieuw partnership dit seizoen. Marieke raakte zwanger en besloot daar haar tijd aan te besteden. Dat vonden wij dan weer jammer, maar ook wel enigszins begrijpelijk 😉 Paul moest dus op zoek naar een nieuwe partner. Heel wat try-outs later stond hij nog steeds met lege handen. Er was nog wel een optie, maar zij wilde eigenlijk niet met Paul dansen en Paul was ook niet al te happig. Ze hadden in het verleden wel eens samen gedanst en dat was niet goed bevallen. De vriend van Paul, Rick, stopte met dansen en zo zat Jamie zonder partner. Mannen zijn schaars in de danswereld en toen Paul een optie leek te zijn, hebben ze het toch maar geprobeerd, onder begeleiding van Herman & Michèle. De punten waardoor het niet zo goed voelde, waren snel opgelost en toen waren ze begin januari klaar voor hun eerste wedstrijd. Ze hadden een vliegende start met de eerste plaats in de eerste twee wedstrijden die ze dansten! Daarna volgden nog vele ereplaatsen, maar niet meer die eerste plek. Er moest hard getraind worden op constantheid en conditie en dat gebeurde. Zo waren ze klaar voor het NK met het podium als doel. De eerste twee rondes werden heel goed gedanst en toen was het tijd voor de finale, de ronde waar het om draaide. De energie en focus van de eerste rondes was opeens weg en daarmee was het slap en rommelig. Dit resulteerde in een enigszins teleurstellende vijfde plek. Daar had echt meer in gezeten. Later op de dag deden ze mee aan het open NK en daar dansten ze weer super en versloegen zelfs paren uit de A-klasse. Pieken op het juiste moment is het doel voor volgend seizoen.

Bert & Eline: Amateur A, 7de.
De zomer van 2018 was die van de nieuwe partnerships binnen Love 2 Move. Ook Bert besloot te stoppen met zijn partner en op zoek te gaan naar een andere partner. Na een aantal try-outs en wat druk van Herman & Michèle om nu eindelijk een keuze te maken, besloten Bert en Eline er samen voor te gaan. Eline kenden we helemaal nog niet. Jamie van Paul hadden we in het verleden wel op de vloer gezien, maar Eline was een mysterie. Zowel Bert als Eline zijn in eerste instantie niet de meest open personen, dus of ze het samen nou leuk en goed vonden was lastig te achterhalen. In de les met Herman moest het hoge woord er nu eindelijk uit komen: “Gaan jullie nou samen dansen of niet? Dan moet je nu samen bewijzen dat jullie kunnen gaan en staan, anders wordt het niks.” Dat waren duidelijk woorden en Bert en Eline lieten zien dat te kunnen en zo begonnen ze hun partnership. Ze maakten de pittige keuze om samen te startte in de A-klasse. We hebben tegenwoordig niet meer de enorme getalen van vroeger, maar de kwaliteit van de paren is de laatste jaren echt gestegen en moet je van goede huizen komen om te scoren in de A-klasse. Het begin was stroef en het dansen kwam nog niet uit de verf. Dat resulteerde in een positie in de achterhoede, maar tijdens de grote WDSF wedstrijd in Antwerpen in februari lieten ze zien hun mannetje te kunnen staan tussen het internationale geweld. Dat was gaaf om te zien en de basis om verder op te kunnen bouwen. Het NK was nog niet het maximale wat erin zat, te wiebelig in de armen en positie, maar wel beter dan in het begin. Toch werden ze zevende, net buiten de finale. Dat belooft wat voor volgend seizoen, zeker als we zo dansen als tijdens het open NK.

Jamie & Lesley: Amateur Hoofdklasse standaard, Latin & 10-dansen, Latin Showdance 1ste.
De weken voor het NK zijn altijd heel hectisch en druk voor Herman & Michèle. Paren krijgen de zenuwen als het NK dichterbij komt en dat is in alles te merken, zeker in de lessen en trainingen. Als het NK dan geweest is, zijn Herman & Michèle wel even toe aan vakantie. Daar hebben Jamie en Lesley geen boodschap aan en zij willen dan ook het liefst de dag na het NK het evaluatie- en planningsgesprek voor het volgende seizoen. Gelukkig hadden Herman en Michèle meteen hun vakantie na het NK gepland en ging die vlieger dus niet op. Toch zaten we de dag na de vakantie samen om de tafel 😉
Misschien was het geen goed idee om er twee weken tussen te laten zitten, want Jamie en Lesley kwamen met een zeer duidelijk en eigenzinnig plan. “We dansen minder wedstrijden en geen NK’s volgende jaar, alleen het NK Latin showdance.” Dat was een duidelijk begin. Herman en Michèle zijn wel van de gedurfde beslissingen en vonden de onderbouwing van het verhaal goed genoeg om hiermee in te stemmen en te promoten. In de zomer werd er hard gewerkt aan de kwaliteit van de beweging en de positie in de standaard en werd er samen met Ton Greten een Latin showdance gemaakt. In oktober stond het NK Latin Showdance op het programma en wonnen zij met een super unieke en toffe show de titel! De rest van het seizoen werd er veel gewerkt aan de details, in zowel Standaard als Latin, en het aanpassen van programma’s zodat de eigen stijl meer naar voren zou komen. Het doel van 2019 ligt later dit jaar als het NK 10 dansen in Almere wordt gehouden.

Tim & Désirée: Classic Showdance 3de.
Tim en Désirée hebben er duidelijk voor gekozen om zich volledig toe te leggen op de Showdance standaard. Na een serie van shows tijdens de Kerstperiode merkten zij dat ze shows dansen echt heel tof vonden en hierin meer hun eigen ding konden doen. Gezien ze ook op een bepaalde leeftijd zijn gekomen waarmee ze meer opties hebben dan alleen de amateurs, kozen ze ervoor op zich helemaal op de Showdance te gaan concentreren. Dat resulteerde het eerste jaar in een mooie tweede plek op het NK en dat smaakte naar meer. Zoals meer paren in het Love 2 Move-team, zijn Tim en Désirée bezige bijtjes en hebben ze meer hobby’s dan dansen alleen. Dat die hobby’s soms niet helemaal samen gaan met het dansen, of gewoonweg levensgevaarlijk zijn, lijkt Tim en Désirée niet te deren. Toch zit een ongeval in een klein hoekje, al was de surfplank niet zo klein, en hield Désirée er een fikse hersenschudding aan over toen ze de surfplank van dichtbij wilde bekijken. Dat was zeer pijnlijk en zo’n hersenschudding kan heel lang blijven hangen en dan kan je niet zoveel. Dit gooide roet in het eten qua voorbereidingen voor het NK, EK en WK eind 2018. De trainingen moesten weer worden opgepakt om toch klaar te zijn voor deze wedstrijden. Maar het viel niet mee. Gelukkig werd het langzaamaan beter en konden ze deelnemen aan al de wedstrijden en stonden ze tijdens het NK weer op het podium. Zoals eerder al gezegd, bezige bijtjes die tussendoor ook nog even tijd vonden om een nieuw huis te kopen. Ze hebben in juni de sleutel gekregen en zijn daar lekker mee bezig. Maar gaat die showdance ook weer komen deze zomer?!

Erik & Désirée: Senioren 1 Hoofdklasse en Classic Showdance 1ste.
In de zomer van 2018 begonnen Erik en Désirée aan hun tweede showdance. De Avatar-show was inmiddels twee jaar en dus werd het tijd om deze op de plank te leggen en aan een nieuw idee te werken. Dat idee was er vrij snel en kwam in de vorm van de remake van de bekende inspecteur Jacques Clouseau, beter bekent als de Pink Panter. We kennen Erik en Désirée zo langzamerhand een beetje en zoals verwacht werden kosten nog moeite bespaard om het thema zo goed mogelijk neer te zetten. Na een paar weken was de show af en erg leuk en gaaf geworden. Erik kroop letterlijk en figuurlijk in de rol van de inspecteur met lange regenjas en snor en Désirée werd de femme fatale met de grote pink panter diamant. De show werd voor de eerste keer in een wedstrijd gedanst tijdens het WK in Bratislava, Slowakije. Zeer spannend om op een WK te dansen, zeker met een nieuwe show. Het ging eigenlijk best goed, maar toch niet helemaal tevreden door de kleine foutjes die erin zaten. Dat werd rechtgezet tijdens het EK en het NK, waar ze voor de tweede keer op rij tot Nederlands Kampioen showdance werden gekroond. Het was een hele drukke periode geweest, met daarin helaas meer dan alleen dansen, en daarna was het even tijd voor niks. En dat rust je goed kan doen en er dan dingen gebeuren die je niet altijd in de hand hebt bleek wel weer. Erik en Désirée zijn in verwachting en worden later dit jaar papa en mama, een wens die in vervulling komt. Daar gaat natuurlijk alle tijd naar toe en daarom zullen zij supporters van Love 2 Move worden.

Erik & Femke: Senioren 1 Hoofdklasse 4de.
Twee jaar geleden maakten Erik en Femke de moeilijke, maar belangrijke keuze om over te stappen naar de senioren. Dat was toch best een stap, want in de amateur B-klasse hadden ze van ongeveer de laatste plaats zich weten op te werken naar finalisten. Maar in overleg met Herman & Michèle werd er toch besloten om de overstap te maken. Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Ze startten in de senioren I A-klasse en wonnen alle wedstrijden waaraan ze meededen, ook het NK en promoveerden daarmee naar de senioren I Hoofdklasse. Dat het senioren dansen inmiddels veel meer is dan bewegingstherapie op muziek is al jaren bekend. Maar in hun eerste jaar in de hoofdklasse wisten ze vorig jaar meteen de finale te behalen en zesde te worden.
Dit jaar moest er meer inzitten dan alleen een finaleplaats. Tijdens het planningsgesprek werd inderdaad duidelijk dat er meer in zat, maar dat er dan ook meer en beter getraind moest worden. De uren in de sportschool werden opgeschroefd, het aantal trainingen ging omhoog, meer internationale wedstrijden werden gedanst en de internationale trainingskampen werden belangrijke momenten in de agenda. Ze hebben heel hard gewerkt en dat was te zien aan het dansen en de uitslagen. Tijdens het WK in Berlijn eindigden ze als tweede Nederlandse paar, boven de regerende Nederlandse kampioenen. Een hele knappe prestatie en veelbelovend voor het aankomende NK. Het podium behoorde tot de mogelijkheden.
Maar dat het niet altijd gaat zoals je hoopt, maakten Erik en Femke ook mee. Na de eerste ronde op het NK waren ze niet door en moest er dus herkanst worden. Gelukkig wisten ze zich te herstellen en eindigden ze op een mooie vierde plek, het hoogst mogelijk haalbare wat er die dag in zat. Wat als ze hadden laten zien wat er in zat? Maar ja, als bestaat  niet in de topsport. Volgend jaar komt het goed.

Richard & Els: Senioren 2 B, 1ste & 1 A 3de.
Het zat Els de afgelopen jaren niet mee. Danspartner Stefan stopte ermee en daarna overleed haar man Alex in de zomer van 2017. Ontzettend verdrietig en dan wil je dingen doen die je blij en gelukkig maken, zoals dansen, maar dan is er niemand om dat mee te delen. Maar Els wilde heel graag verder met dansen en werd de start naar een nieuwe partner begonnen. Dat heren schaars zijn wisten we natuurlijk al, maar om dan ook nog een normale man te vinden bleek bijna onmogelijk. Els deed try-outs met de meest rare en vreemde vogels, maar dat werd (gelukkig) allemaal niks. Totdat Els opeens met Richard op de proppen kwam. Via een website waren ze in contact gekomen en wilden ze wel een try-out doen samen met Herman. Richard bleek in het verleden wedstrijden te hebben gedanst, maar alleen Latin en formatie. Standaard had hij nog nooit gedaan, maar het leek hem leuk. Daarnaast was het jaren geleden dat hij wedstrijden had gedanst. Nu volgde hij wat clublessen voor de fun en hij zocht een partner die dit ook wilde. Els was inmiddels de wanhoop nabij met al die rare mannen waar ze try-outs mee had gehad en hoopte dat Richard het dan eindelijk kon zijn. Maar Richard had helemaal de intentie niet om wedstrijden te willen dansen. Els wilde het liefste elke dag wel een wedstrijd dansen. Hoe gingen we dat samenbrengen? Laten we gewoon beginnen en zien hoe het gaat, dat werd het plan. Gaandeweg bleek dat die twee het samen goed konden vinden en dat het dansen zelf ook nog eens leuk bleek te zijn en gaan! DE wedstrijd in september in Oldenzaal werd het moment om te beslissen of ze samen verder gingen of niet. Anders gezegd: of Richard wedstrijden wilde dansen of niet, want Els was niet meer te houden en moest die vloer op! De deal was dat ze samen naar die wedstrijd gingen kijken om te ervaren hoe dat was en dan beslissen. Eigenlijk was voor de wedstrijd de beslissing al genomen, Richard vond het allemaal supertof en wilde heel graag en zo geschiedde. Bij hun debuut in de senioren IIB-klasse in Steenbergen werden ze meteen eerste. In bijna alle wedstrijden daarna stonden ze op het podium. Zo behaalden ze genoeg punten om nog voor de zomer te kunnen promoveren naar de senioren IIA-klasse. Voor het NK waren ze beiden in het nieuw en zagen ze er prachtig uit. Ze hadden samen een superdag en dat resulteerde in de eerste plaats en promotie! En daarnaast werden ze ook nog eens even mooi derde in de senioren IA-klasse, bijna nog tweede. Ze kunnen niet wachten tot volgend seizoen. Gelijk hebben ze!

Dick & Anet: Senioren 2 A, 7de.
Het was een wisselvallig seizoen voor Dick en Anet. Het kon vriezen of dooien. De ene wedstrijd wonnen ze van iedereen, de volgende werden ze laatste. Tja, wat moet je dan? Gelukkig zijn Dick en Anet niet zo makkelijk van hun stuk te brengen en voerde het beter willen dansen altijd de boventoon. Ze zijn ook dit jaar weer structureel goed bezig geweest, alleen lukte het niet altijd om dit in de wedstrijd te laten zien. Voor het NK kwam er een nieuwe jurk en toverde Michèle een nieuwe look voor Anet uit de hoge hoed. De laatste weken hadden ze een duidelijk aandachtspunt om te trainen en in de wedstrijd te doen. We zullen de details niet verklappen, maar volgen doe je niet met je ogen…
Helaas wilde het op het NK niet helemaal lukken en hadden enkele randverschijnselen teveel invloed op het dansniveau, maar daar leren we ook weer, dus op naar volgend seizoen.

John & José: Senioren 2 A, 6de.
John en José zijn een voorbeeld van twee mensen die het echt leuk vinden om met elkaar te dansen. In het dagelijks leven zijn ze geen levenspartners, maar alleen danspartners. Elke keer als we ze zien hebben ze er veel zin in en wordt er hard gewerkt om het dansen nog beter te krijgen. En ze zijn echt vooruitgegaan de laatste tijd, al is dat aan de resultaten niet altijd af te lezen. Die senioren IIA-klasse is een lastige klasse waar het niveau dicht bij elkaar ligt en smaak van de jury en de vorm van de dag de doorslag geven. John en José hebben hard gewerkt om stabiel te blijven in de houding en de beweging. Maar dit gaat nog niet altijd even goed. Het gevoel dat je iets doet is helaas niet altijd echt aanwezig, maar dat is bij meer paren het geval.Grip krijgen op wat je daadwerkelijk doet is heel moeilijk, maar wel hetgeen dat nu moet gebeuren om dezelfde stappen voorwaarts te blijven zetten. Voor het NK had José een mooie nieuwe jurk laten maken en had Michèle haar haren en make-up gedaan. Ze stonden er mooi bij en hebben de finale weten te halen. Nu op naar meer!

Edwin & Tea: Senioren 2 Hoofdklasse
Dit keer wegens gezondheidsredenen aanwezig als supporters. Altijd lastig, maar wel top dat jullie er waren, ook als je niet meedanst. Dat kunnen we zeker waarderen.
Edwin is nu rustig de dansdraad aan het oppakken. Wanneer Thea daar weer aan toe is zullen we zien. Veel andere L2M-teamleden die met hun gezondheid kwakkelden, dansen nu weer de sterren van de hemel! Dus houd moed, het komt goed. 🙂

Willem & Christel: Senioren 2 Hoofdklasse, 9de.
Elke eerste januari maken we met elkaar de afspraak om dit nieuwe jaar gezond te worden en te blijven. Dit doen we al een paar jaar op rij, helaas nog zonder al teveel succes. De intentie is er elke keer, maar het lichaam werkt gewoon niet altijd mee. Dit seizoen hebben Willem en Christel de draad weer geprobeerd op te pakken en zijn ze rustig begonnen met het dansen van WDSF-wedstrijden. Natuurlijk zijn dat geen rustige wedstrijden, zeker niet qua niveau, maar je hebt er vaak meerdere series en tijd om bij te komen tussen de dansen door. Conditie opbouwen is en blijft een lastig verhaal, zeker als je lichaam niet meewerkt, en toch een soort noodzakelijk kwaad. De kwaliteit van het dansen verbeteren jullie zichtbaar in de lessen, maar dat niveau kunnen we nog niet vasthouden als we wedstrijden dansen. In Veenendaal stonden jullie in een groot veld weer in de finale en dat was fijn om te zien. Op het NK zat dat er nog niet in. Jullie zijn op de weg terug, hopelijk loopt de weg deze keer omhoog! Naar beneden zou trouwens makkelijker zijn 😉

Marc & Karen: Classic Showdance, 2de en Senioren 2 Hoofdklasse, 7de.
“Wij zouden ook wel een keer een showdance willen maken en willen meedoen aan het NK”, zeiden Marc en Karen ergens in de zomer van 2017. Niet iets wat je van een senioren II-paar verwacht, maar Marc en Karen zijn ook geen normaal paar. Ze staan bij iedereen  bekend als het meest sportieve paar van heel Love 2 Move, niks is eigenlijk te gek. Herman en Michèle waren dan ook niet helemaal verrast door deze melding en wisten dat het dan ook ging gebeuren. Maar zo’n showdance begint met de muziek en een thema. Ze hebben daar lang en goed over nagedacht en kwamen met een toepasselijk thema: Mission Impossible. De hele zomer hebben ze heel hard getraind om de show erin te krijgen en klaar te zijn voor het NK in oktober. De afspraak die we met elkaar hadden gemaakt was dat het niet letterlijk een Mission Impossible moest worden en dat ze niet in het veld zouden passen. Herman en Michèle bewaakten deze afspraak en zagen dat Marc en Karen er klaar voor waren en zeker geen flater zouden slaan. Na een hele metamorfose door Michèle, was Marc echt Tom Cruise en Karen een geduchte tegenstander geworden en dansten zij de show van hun leven in de eerste ronde van het NK. De finale was misschien niet zo strak als de eerste ronde, maar duidelijk goed genoeg om de zilveren medaille omgehangen te krijgen. Door deze prestatie plaatsten zij zich voor het EK showdance later dit jaar!
Na zo’n hoogtepunt is het moeilijk om weer de normale dansprogramma’s op te pakken, maar Marc en Karen zouden Marc en Karen niet zijn als ze niet stonden te trappelen om terug te gaan naar hard werken in de vijf dansen.
Tijdens het NK van 2018 werden Marc en Karen heel mooi vijfde in de finale van de senioren II hoofdklasse. Een prestatie die te evenaren viel voor 2019, maar makkelijk zou het niet gaan worden door paren die zouden kunnen over komen van de senioren I. Met een paar aanpassingen in hun stijl van dansen liep het qua resultaten niet altijd even goed. Maar de laatste wedstrijd voor het NK in Cuijk scoorden ze heel goed. Helaas was het jurypanel op het NK daar niet van op de hoogte en daardoor eindigden ze net buiten de finale op die meest vervelende zevende plaats. Maar de aanpassingen zijn goed en we gaan gewoon door.

Evert & Margriet: Senioren 2 Hoofdklasse, 3de.
Vierde op het NK van 2018 in de senioren II hoofdklasse. Als je Evert en Margriet een beetje kent, dan is beter willen worden wel een drijfveer. Dus toen Herman de vraag stelde wat we gingen doen, was het antwoord: beter worden en op het podium volgend jaar! Ja, aan zelfvertrouwen is er meestal geen gebrek bij deze twee. Maar tot nu toe zijn die uitspraken bijna allemaal uitgekomen, dus waarom deze ook niet? Maar dan moet er wel serieus hard gewerkt worden om dat voor elkaar te krijgen. Niet echt de hobby van allebei, maar dat resultaat zou wel supergaaf zijn dus gaan we het doen. Even terug naar Tim en Désirée. U weet nog wel, die bezige bijtjes. Nou, dat is Margriet ook. Alleen heeft Margriet niet altijd in de gaten hoe oud ze inmiddels is en dat sommige dingen niet kunnen als je op het podium van een NK wilt komen te staan. Maar leuke dingen niet doen zit er nog niet in, dus sloeg het noodlot toe tijdens een potje trampoline springen. De landing ging niet helemaal goed en dat moest met de arm worden opgevangen, met een fikse breuk in de elleboog tot gevolg. Dus kwam er gips. Dat deed het podium opeens heel ver weg lijken. De herstelperiode duurde Margriet (natuurlijk) te lang, maar dansen zat er echt nog niet in. Het viel eigenlijk allemaal niet mee en het was toch erger dan gedacht, wat mentaal erg zwaar bleek te zijn. Na zo’n lange periode van niks doen was de conditie ook helemaal weg en toen de trainingen weer konden beginnen, viel dat ook nog eens tegen. Na een kantje was de pijp leeg en begon de twijfel toe te slaan of het NK wel gehaald zou kunnen worden. Het NK werd gehaald, maar in welke vorm? De laatste weken voor het NK toch hard getraind en een paar buitenlandse wedstrijden gedanst als test. Ze hebben weten vol te houden en toch weer het geloof in eigen kunnen gevonden en weer ouderwets weten te performen op het NK, wat resulteerde in die felbegeerde podiumplaats. Onverwachts toch mooi derde van Nederland geworden. Gefeliciteerd guys!

Henk & Elly: Senioren 3 A, 5de.
Nog zo’n stel drukke bijtjes, Henk en Elly! Henk heeft een baan waardoor hij veel in het buitenland zit en Elly werkt veel onregelmatig, heeft een gezin met drukke kinderen en ze proberen daarbij lekker veel te dansen. Maar het lukt ze gewoon. Gaaf om te zien dat het geen problemen zijn, maar uitdagingen. En die uitdagingen hebben ze ook in het dansen. Het lengteverschil is een serieuze uitdaging en daar werken ze hard aan om het geen probleem te laten zijn. En als je volhoudt, dan is alles mogelijk. Ook dit seizoen hebben ze dit weer laten zien. De resultaten waren niet fantastisch, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Dansen is gewoon ook hartstikke leuk! En die vreugde in het dansen is één van de redenen waarom het dit NK lukte en we een supermooie vijfde plaats in de finale hebben weten te bemachtigen.
Mentale veerkracht is een hele belangrijke danskwaliteit en nodig om het op dagen als het niet lukt toch jouw kant op te laten vallen. Ga zo door Henk en Elly!

Kees & Kirsten: Senioren 3 Hoofdklasse, 7de.
We hebben allemaal wel eens last van ons lichaam. Pijntje hier, pijntje daar. Meestal gaat het vanzelf weer over. Dat leek met Kees z’n knie in het begin ook zo, maar na een tijdje bleek het toch iets meer dan een pijntje. Inmiddels had hij er jaren last van en bleek het slijtage te zijn in de knie waar ze maar weinig aan konden doen. Ermee leren leven en dansen dus. En dat dansen ging ondanks die knie best goed. Zo goed zelfs dat ze in het begin van dit seizoen zelfs promoveerden naar de senioren II hoofdklasse! Ze wonnen de wedstrijd in Steenbergen en verdienden daar de laatste promotiepunten.
Vanaf 2019 mochten ze deelnemen aan de senioren III hoofdklasse wegens hun respectabele leeftijd. Niet dat jullie daarmee opeens oud zijn geworden hoor 😉 Maar er was ook iets veranderd in het verhaal rond de knie. Een andere specialist had naar de foto’s gekeken en beoordeeld dat er wel iets aan te doen was. Kees liet zich opereren en Kirsten ging alleen verder met lessen bij Michèle. Ze heeft daar veel geleerd en verbeterd. Toen Kees weer fit was, maakten ze in Badhoevedorp hun rentrée. In hun eerste wedstrijd in de Senioren III werden ze meteen tweede. Super begin. Maar de ene wedstrijd is de andere niet en zo ging het in Cuijk helemaal niet. Een verkeerde instelling leek het probleem en dat zou nooit meer gebeuren. Voor het NK had Kirsten de haartjes door Michèle laten doen en waren ze klaar om te vlammen. Helaas kwamen ze één cross te kort voor de finale en werden ze zevende. Volgend jaar staan jullie erbij!

Lex & Marjan: Senioren 3 Hoofdklasse
Vorig jaar pakten Lex en Marjan tijdens het NK, met de zesde plaats, hun tweede finaleplek op rij in de senioren III hoofdklasse. Dat was een superresultaat en dat smaakte naar meer. Daarna naar Blackpool afgereisd om mee te doen aan de British Open en ook daar goed gescoord. Maar Lex had toch best veel last van z’n heup. Die pijntjes waar we het net al over hadden hielden aan en de specialisten in Nederland wisten niet precies wat er aan de hand was. En dansen met zoveel pijn is niet te doen, zelfs niet voor onze Red Bull Lex. Gelukkig hebben Herman en Michèle een breed netwerk en zo stuurden zij Lex door naar orthopedisch chirurg Dr. Abbink, die gespecialiseerd is in moeilijke gevallen. Het bleek niet de heup te zijn die het probleem veroorzaakte, maar de rug. Lex werd in december geopereerd en moest daarna rustig aan doen. In maart kon toch al weer de eerste wedstrijd worden gedanst maar het ging fout. Niet met de rug van Lex, die was prima, maar de knie van Marjan begaf het. Ook dat was iets meer dan een pijntje en zo moesten ze zowel het NK als Blackpool aan zich voorbij laten gaan. Hopelijk herstelt die knie zich snel en kunnen ze weer lekker die vloer over knallen. Beterschap Marjan en jullie zijn al eens eerder na een blessureperiode er veel sterker uitgekomen, dus komt goed!

Stefan & José: Senioren 3 Hoofdklasse, 6de.
Al een aantal jaar zitten Stefan en José net niet in de finale op het NK in de senioren III hoofdklasse. De eerste keer is dat natuurlijk niet erg, een tweede keer ook niet, maar na drie à vier jaar wordt dat toch een puntje. Hun andere trainer, Jan Zwijsen, heeft nog steeds last van het feit dat hij nooit de Blackpool-finale haalde en drie keer op rij zevende werd. Gelukkig voelen Stefan en José het helemaal niet zo en vinden ze dansen gewoon leuk. Ook zij leiden een druk bestaan met een eigen zaak en vier kinderen. Ondertussen zijn ze ook al opa en oma geworden en was het eind 2018 tijd voor een groot feest wegens het 35-jarige jubileum van hun trouwdag. Dat feest was ook in de dansschool in Oss waar ze heel wat trainingsuurtjes hebben liggen.
Dit seizoen hebben ze veel gewerkt aan de houding en de positie. Tijdens het internationale trainingskamp in Oss waren ze van de partij en hebben ze met de toptrainers  Dmitry Zharkov en Anastacia Titkova ook aan deze punten gewerkt. In de wedstrijd in Cuijk was dit aan het resultaat al goed te zien. Voor dit NK had José zichzelf weer in een prachtige jurk van eigen creatie gehesen en zorgde zij er met stabiel en goed dansen voor dat ze geen Jan Zwijsen-gevoelens aan dit NK overhouden. Voor het eerst in de finale en verdiend! Supergefeliciteerd.

Jan & Joke: Senioren 3 Hoofdklasse, 5de.
Jan en Joke zijn al jaren een vaste waarde in de senioren III hoofdklasse. Ze dansen al heel lang met elkaar en vinden het samen dansen nog altijd prachtig. Ze zijn er in het verleden wel eens even tussenuit geweest, maar het begon toch weer te kriebelen. Onder leiding van Michèle hebben ze de draad weer opgepakt en zo weer vaste finalist geworden. Dat er na zoveel jaar toch nog veel verbetering te realiseren valt, is voor Jan, Joke en Michèle super om te zien. De aandacht lag vooral op het sterker worden als dame voor Joke en op de aanwezigheid van Jan op de wedstrijdvloer. Het moeilijkste is om oude patronen te doorbreken en van nieuwe dingen automatismen te maken.
Daarom was het mooi om te zien dat Jan en Joke zich goed op hun taak konden richten tijdens dit NK. In een moeilijke periode voor Jan, door ziekte van zijn moeder, was de focus er op het moment dat het zou moeten. Joke, die haar haren door Michèle had laten doen en er strak uitzag, was de rustige factor en lijkt zich nooit te laten afleiden. En dat altijd met een big smile. Ook dit jaar weer in de finale en op de vijfde plek deze keer. Met nog meer bravoure zou er zeker nog meer in zitten.

Jos & Anneloes: Senioren 3 Hoofdklasse, 3de.
In hun eerste seizoen bij het Love 2 Move-team hebben we Jos en Anneloes niet heel vaak in actie gezien. Ze wonen eigenlijk ook in het buitenland, zover ligt Landgraaf wel weg. Dus zijn wedstrijden in Belgïe vaak dichterbij en makkelijker te bereizen. Maar dat was niet het probleem waarom we ze niet zo vaak hebben gezien in Nederland. Ook hier speelde de gezondheid op. Eerst was het Jos die er een aantal weken uit lag en daarna was het de beurt aan Anneloes. Gelukkig laten deze twee mensen zich niet zo snel uit het veld slaan en trainen ze elk beschikbaar uurtje om in topconditie aan de start van een wedstrijd te komen. Ook dit jaar is er hard gewerkt, zeker op de houding en de positie. Vorig jaar werden ze derde op het NK in de senioren III hoofdklasse. Dit jaar zou er misschien wel meer in kunnen zitten. De punten waar hard aan gewerkt is waren duidelijk zichtbaar, maar de performance was niet echt overtuigend en dan laat je ruimte voor keuze aan de jury.De houding en positie zijn nu een stuk stabieler. Als de rest van het dansen nu nog wat flitsender en overtuigender kan worden dan zit er nog veel meer in dan de derde plaats.

Piet & Trea: Senioren 4 Hoofdklasse
Dat Love 2 Move-teamleden door het hele land wonen begrepen we al omdat Jos en Anneloes die ver in het zuiden wonen. Met Edwin en Tea en Piet en Trea hebben we ook het noordelijkste puntje van Nederland vertegenwoordigd. Piet en Trea kwamen een aantal jaren geleden bij het team met een duidelijk missie. Ze wilden zich volledig inzetten om het zo goed mogelijk te doen tijdens het WK voor de senioren IV in Antwerpen van 2016. Piet en Trea zijn sportliefhebbers en zelf altijd heel actief geweest in allerlei sporten. Daarnaast waren hun kinderen ook altijd heel actief, dus dat je hard moest trainen was voor hen zo klaar als een klontje. Ze hebben voor dat WK ontzettend hard getraind en elk beschikbaar uurtje erin gestoken, soms ook ten koste van familie en vrienden. En dat voor een hobby! Na dat WK bleven ze hard en veel trainen en hebben ze enorm veel geleerd en beleefd. Op dit moment zijn ze nog steeds het enige paar binnen Love 2 Move dat een WDSF wedstrijd heeft gewonnen.
Maar de jaren gaan inmiddels tellen en daardoor blijft het verbeteren een moeilijke opgave. Op het NK wilde het elke keer net niet lukken om de finale te halen. Daarnaast zijn ze, naast echte sporters, ook echte tuinierders en mogen ze graag aan hun huis sleutelen. Na het WK in Antwerpen aan het begin van 2019, dat qua dansen en resultaat toch tegenviel, lasten ze even een rustperiode in. Daarin kwamen ze tot de conclusie dat het eigenlijk wel mooi was geweest en het tijd werd voor andere zaken dan alles aan de kant te zetten voor het dansen. Herman en Michèle hebben hier samen met Piet en Trea heel fijn over kunnen praten en waarderen deze drastische en moeilijke keuze. Gelukkig blijven ze wel aan als supporter en gaan we ze hopelijk nog vaak zien. Bedankt voor de mooie tijd, Piet en Trea!

Johan & Nel: Senioren 4 Hoofdklasse, 9de.
Vorig jaar werden ze zesde in de senioren IV finale met meloenen en bananen. Ja, dat was hun aandachtspunt voor vorig jaar. Vraag maar aan Johan en Nel wat daarmee bedoeld wordt. Die zesde plaats was een beetje ondergewaardeerd, want ze hadden echt heel goed gedanst. Toch zijn de resultaten wisselend. In de vele internationale wedstrijden die ze in het buitenland dansen gaat het vaak veel beter dan tijdens de Nederlandse wedstrijden. Waar dat precies aan ligt is moeilijk te zeggen, maar één van de redenen is het vooroordeel dat mensen hebben. In het verleden zag het er niet altijd even makkelijk uit bij Johan en Nel, dat zich uitte in een te kleine en gespannen top. Dat is nu nagenoeg weg. Maar dat moet je wel willen zien, vandaar dat het in buitenlandse wedstrijden beter gaat omdat daar een panel van staat dat niet weet wie Johan en Nel zijn. Tijdens het afgelopen WK in Antwerpen eindigden ze zelfs boven de regerende Nederlandse kampioenen. De opdracht voor Johan en Nel is om tijdens het dansen van finales de verbeteringen te laten zien. Als het per dans gaat, in de eerste rondes van grote wedstrijden, komt het beter uit de verf dan tijdens vijf dansen achter elkaar.
Tijdens dit NK stond er ook een buitenlands panel met juryleden. Dat beloofde wat voor Johan en Nel. Helaas was het precies andersom. Het resultaat was echt teleurstellend en zeker niet wat hun dansen verdiend had. Maar ja, dat is jurysport. Gelukkig konden ze de dag na het NK lekker met de camper op vakantie en genieten van de rust. Wanneer ze weer terugkomen weten we niet, maar in Wuppertal zullen ze er weer staan!

Claudia, Margo, Adrie & Carola, Rob & Anita, Evelien, Thea, Anne en Jan Joost:
Hartelijk dank aan onze supporters die allemaal de moeite hebben genomen om naar Almere te komen en daar alle Love 2 Move-paren aan te moedigen. Heel fijn en heel gezellig. Bedankt dat jullie zijn gekomen!

Wokken:
En natuurlijk was na het NK tijd voor ons wel bekende wokuitje, waar we gezellig met elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, het NK-weekend na konden bespreken. Dit keer met maar liefst 35 man, geweldig. Fijn dat we zo’n gezellige groep hebben en met elkaar lief en leed kunnen delen 🙂
Het eerstvolgende Love 2 Move-teamuitje is ons zomeruitje met BBQ, mmmmmmm.

Groeten Herman & Michèle Lak, jullie trotse coaches

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.