Love2Move meets Theaterkoor Voice Box en Orkestvereniging Amersfoort

Door Marc & Karen
Een tijd geleden werden we benaderd door Theaterkoor Voice Box om te kijken of wij wat paren konden leveren. Ze waren van plan om een concert te organiseren in samenwerking met Orkestvereniging Amersfoort en zochten dansparen om met een deel van de uitvoering mee te doen. Via Margriet kwam het contact uiteindelijk tot stand. Ze zochten een paar paren om op een Weense Wals van het orkest te dansen. Zoals wel vaker riepen Evert en Margriet, John en José en wij natuurlijk direct ja. (altijd te porren voor iets ‘leuks met dansen’)

Hun voorbereidingen liepen natuurlijk al een hele tijd. Maar met onze drukke dansagenda bleek het lastig om nog iets samen voor te bereiden. Gelukkig hadden Evert en Margriet wel tijd om vooraf een keer met het koor en orkest samen in de kerk te kijken en een repetitie te doen. Daar bleek dat 7 minuten achter elkaar Weense Wals dansen en beetje veel gevraagd is. Maar met 3 paren en wat creatief wisselen konden we er wel een “draai” aan geven…

Op zaterdag 11 mei werden we om 14:00 in de Sint Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort verwacht. Uiteraard in vol ornaat. Wij hadden buiten de ring geparkeerd, dus met de jurk, het pak en een koffertje een kwartiertje wandelen naar het centrum. Op Het Zand staan meerdere kerken. Dus terwijl we voor de Oud-katholieke kerk ‘St. Joris op ‘t Zand’ staan te bedenken of we goed zijn, komt ineens de moeder van Claudia naar buiten die daar op zaterdagen gastvrouw is. Na een gezellig praatje lopen we door naar de juiste kerk, 2 deuren verderop.

Terwijl we hartelijk ontvangen worden bewonderen we de ruimte. Een mooie ruime en lichte kerk en een prachtig decor voor een dansje! We worden naar onze eigen kleedruimte gewezen en treffen de rest. Goed geregeld hoor! Toch wel bijzonder om je te verkleden en te dansen in een kerk…

We bespreken met de regisseur en de dirigenten (zowel het koor als het orkest hebben hun eigen dirigent) nog even de precieze bedoeling. Evert en Margriet hebben al ondervonden dat de Wals wel herkenbaar is, maar dat ze wel in tempo wisselen. Lastig dansen dus. Maar wij drukken de dirigent op het hart “vooral hun ding te doen” en dat wij daar wel omheen dansen. Of zoals Evert zegt: en anders draaien we gewoon uit en geven het stokje aan het volgende paar door. 

Voor het concert begint komen we nog allemaal samen voor een moment van stilte en bezinning onder leiding van de koordirigent. Wat een super vriendelijke en hartelijke mensen allemaal!!

Om 15:00 gaat het concert van start. En na een heel bijzonder schapen-lied (het is tenslotte een Theaterkoor), zijn wij aan de beurt. Op de klanken van een orkest dat best heel goed is betreden wij de kerk. De bezoekers reageren verrast. Die 7 minuten vliegen voorbij en als we alle 3 twee keer de vloer op zijn geweest nemen we een ovationeel applaus in ontvangst. Nou ja, dat is natuurlijk vooral voor het orkest, maar we hebben het een mooie leuke extra aankleding kunnen geven. Het publiek is wel echt enthousiast en blijft klappen. We vergeten bijna onze bloemen in ontvangst te nemen, maar daarvoor keren we graag nog even terug voor een extra applaus….

In de pauze ontvangen we alleen maar super enthousiaste complimenten. Leuk hoor, dat iedereen er zo van geniet.

Na de pauze bekijken we het 2e deel van het concert vanaf het balkon. Top plaatsen met zicht op een leuke uitvoering. De kerk zit vol en is met 300 plaatsen uitverkocht. 

Na het concert trekken wij met z’n 6-en naar Amersfoort centrum om bij een Indiaas restaurant een hapje te eten. Ik zal jullie alle grappige anekdotes over garnalen besparen…

Om 19:00 zijn we weer terug in de kerk en kleden ons snel om: even op de foto met het koor en het orkest voordat het publiek voor de 2e voorstelling binnen stroomt. Dan is het weer wachten tot we om 20:40 opnieuw de vloer op mogen. Erg sfeervol in zo’n verlichte kerk! Het is maar goed dat we niet tegelijk dansen, want de vloer is wel lang, maar erg smal. Dus de estafette aflossing werkt prima. Opnieuw is het publiek verrast en erg enthousiast als we opkomen en een kleine show geven. Het helpt wel dat het orkest gewoon best goed speelt. En die tempo wisselingen negeren we als ervaren dansers gewoon. De 7 minuten lijken nog sneller voorbij te vliegen en voor je het weet zijn we klaar en weer omgekleed. In de pauze nemen we opnieuw veel complimenten in ontvangst en spreken met de orkest-dirigent af contact te houden. Hij wil misschien ook nog wel een keer samenwerken. De regisseur belooft de foto’s en filmpjes met ons te delen. 

Het orkest en het koor zijn tevreden met het verloop van de concerten. En het publiek heeft een heel leuke uitvoering gezien. Daar doen we het allemaal tenslotte voor. En erg leuk dat wij daar ook een kleine rol in mochten spelen! Wij staan ook niet iedere dag voor een uitverkochte zaal met 300 mensen om ons kunstje te laten zien (laat staan 2 keer op 1 dag). En wie weet: misschien komt er een vervolg! 

Margriet, José, Karen, John, Evert en Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.