Het Nederlands Kampioenschap van 2021

      Geen reacties op Het Nederlands Kampioenschap van 2021

Door Herman & Michèle
NK PREPDAG

Hoe je het ook wendt of keert, een Nederlands Kampioenschap is een bijzondere wedstrijd. Welke sporter je het ook vraagt, iedereen wil de beste zijn van het land in zijn/haar klasse!!! En in ons dansen is dat niet anders. Je houdt jezelf voor dat het “maar gewoon een wedstrijd is als ieder ander”, maar dat is niet waar. De weken ervoor voel je toch iets anders in je lichaam dat je bij andere wedstrijden niet zo voelt. Dat gevoel is bijzonder, en stiekem heerlijk om te hebben en één van de redenen waarom we doen wat we doen. Dus op een NK wil je zo goed mogelijk aan de start staan en er alles aan hebben gedaan om te kunnen vlammen.
Het laatste NK was in oktober 2020 te Dalfsen en ook toen waren de omstandigheden bijzonder te noemen. Dit jaar was het helaas niet anders. Voorafgaande waren er maanden geen wedstrijden geweest. Toen het in augustus weer begon, waren veel paren er mentaal of fysiek nog niet klaar voor en daarom stond de NK-prepdag in het teken van: hoe was het ook alweer om een wedstrijd te dansen??? Het eerste gedeelte van de dag stond in het teken van oefeningen om goed op te warmen, zowel fysiek als mentaal, om daarna veel wedstrijd simulaties te doen in wedstrijdkleding. Aangemoedigd door een handje vol Love 2 Move supporters stoomden de paren zich klaar voor het NK. 

LEKKER ETEN

Traditie getrouw gaan we aan het eind van een NK weekend met het hele team wokken bij restaurant A1-plaza in Amersfoort, maar door alle corona-maatregelen en het feit dat het NK niet meer in Almere was, kozen we voor een ander moment. Want wat is er eigenlijk fijner dan na een dag hard werken samen te kunnen ontspannen en lekker eten!!! Dus na de NK prep-dag gingen we gezellig eten en drinken bij een nieuw restaurant in Leusden waar je naar hartenlust kon genieten. Jan zit er nog vol van 😉 De sfeer was super en er werd veel gelachen en uitgekeken naar het aankomende weekend.

NK KAPSELS

Voor zo’n belangrijke wedstrijd als een NK mag je niks aan het toeval overlaten. Alles moet tot in de puntjes verzorgt zijn en in ons dansen is presentatie een belangrijk onderdeel van de sport. De weken voor het NK ontvingen we berichtjes en foto’s van paren die hun pak en jurk voor alle zekerheid maar even hadden gepast, want je weet het maar nooit. Gelukkig hadden onze paren weinig last van Corona kilo’s, eerder het tegenovergestelde. En als de kleding en schoenen in orde zijn, dan moet het haar er ook aan geloven. Michèle zorgde weer voor bijzondere creaties en toverden een aantal dames om tot professionele danseressen (qua haren dan ;-))!

HET NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP

In tegenstelling tot vorig jaar, mocht er dit jaar wel publiek aanwezig zijn tijdens het NK. Vorig jaar was het daardoor een kale bedoeling en het echte NK gevoel mistte hierdoor. Dit jaar hadden we als vanouds weer de halve zaal geconfisqueerd, bijna de hele lange kant van de dansvloer was bezet met Love 2 Movers en hun aanhang. Met 100 nieuwe Love 2 Move sambaballen waren we duidelijk aanwezig en mede hierdoor was er weer sfeer!!! Heerlijk om weer met zoveel dansers en supporters te zijn.
Het hadden nog veel meer Love 2 Move dansers kunnen zijn, maar door blessures en andere ongemakken konden zij helaas niet meedoen. Zo kwam Karen bijvoorbeeld ten val op haar achterhoofd tijdens de NK prep-dag en hield daar een hersenschudding aan over en kon daarom niet deelnemen. Maar Marc en Karen zijn echte teamgenoten en waren er natuurlijk gewoon bij om de rest aan te moedigen.

De paren die wel deelnamen hebben de afgelopen 1.5 jaar hard gewerkt en er tijdens uitdagende omstandigheden het beste van gemaakt en zelfs weten te verbeteren. Eigenlijk hadden alle paren het qua dansen niet beter kunnen doen dan dat ze op dit NK hebben laten zien. Dat is pieken op het juiste moment!!!
Zo haalden Jamie & Lesley de finale in de hoofdklasse standaard en Latin. Het enige paar in Nederland dat daarmee alle finales op het hoogste amateur niveau wisten te behalen: standaard, Latin, 10-dansen, standaard- en Latin-showdance!!! Petje af. Wat een prestatie om al die disciplines te beoefenen op zo’n hoog niveau.
En wat dachten jullie van die mooie 2de, 3de en 4de plaats in de senioren 3 hoofdklasse van Willem & Christel, Jan & Joke en Kees en Kirsten. Of de hard bevochten podiumplaats van Osman & Renate in een zeer sterk veld van de senioren 2 hoofdklasse, waar Evert & Margriet 5de mochten worden. Wilco & Thea kregen voor hun puike optreden de zilveren mediale omgehangen in de senioren 2 A klasse na een spannende strijd met de nummer 1. Wat een verschil met vorig jaar voor Paul & Jaimy. Van laatste vorig jaar naar bijna op het podium dit jaar. Een zeer verdienstelijke 4de plek. En dan onze diehards Richard & Els. Meegedaan aan de Dansmarathon en nu weer deelgenomen in 3 klassen. Een kers op de taart voor hun in de senioren 3 A klasse: de eerste plaats en daarmee promotie naar de hoofdklasse! Zij gaan het nu opnemen tegen teamies Willem & Christel, Jan & Joke, Kees & Kirsten, Lex & Marjan en Stefan & José. Dat wordt een mooie en sportieve strijd.
En waar de één lekker doorgaat, moet de ander noodgedwongen stoppen. Bert & Eline hebben het geprobeerd, maar het gaat gewoon niet. Net nu het dansen weer een beetje begon te lopen. Dit NK was de laatste wedstrijd van Bert en Eline. Door haar val van 2 jaar geleden en de problemen die ze hierdoor nog steeds ervaart, kan ze nu helaas niet verder en moet ze eerst aan haar herstel werken. Met pijn in het hart zegt ze de dansvloer voorlopig vaarwel. Hopelijk zien we haar snel weer terug. Bert moet nu dus op zoek naar een nieuwe partner.
Zo kan het dus verkeren en daarom moeten we van ieder dansmoment genieten zolang het kan!

RESULTATEN

Resultaat:Koppel:Klasse:
1e+promotieRichard & Els Senioren 3 A
1e Richard & ElsSenioren 1 A
2eWillem & ChristelSenioren 3 Hoofd
2eWilco & TheaSenioren 2 A
3eOsman & RenateSenioren 2 Hoofd
3eJan & JokeSenioren 3 Hoofd
3eRichard & ElsSenioren 2 A
4ePaul & JaimyAmateurs B 
4eKees & KirstenSenioren 3 Hoofd
5eBert & ElineAmateurs A
5eEvert & MargrietSenioren 2 Hoofd
6eJamie & LesleyAmateurs Hoofd standaard
6eJamie & LesleyAmateurs Hoofd Latin

SLOT WOORD + MOOIE PLAATJES

Hoe mooi onze danssport ook is, er is altijd het nadeel van een jurysport. Je hebt geen controle over de jury, en zo moet het ook zijn, en daarom is het resultaat niet altijd wat je hoopt.
Het vorige NK was het qua resultaten wat teleurstellend geweest, maar dit jaar was het precies andersom. Alle uitslagen waren zoals wij ze ook zagen. Wij, Herman en Michèle, kijken als coaches dan ook  terug op een zeer geslaagd en mooi NK.
Er zijn nog voldoende verbeter punten voor de paren waar ze het komende jaar mee aan de slag kunnen, maar eerst maar even genieten!

En daarna gewoon weer lekker samen verder, “The show must go on”, op naar mei 2022 voor het volgende NK!!!

Groeten en knuffels van jullie trotse coaches,

Herman & Michèle Lak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.