Marc Valkier & Karen van den Bergh-Valkier

Karen:
Toen ik 6 jaar was ben ik begonnen met ballet bij de Muziekschool in Boxmeer, dat leek mijn ouders wel iets voor mij. Dat klopte, het was het begin van mijn liefde voor dansen: lekker bewegen op muziek… heerlijk! Natuurlijk begon het met klassiek ballet, maar ons groepje ging daarna jazzballet en moderner ballet doen. Echt leuk! Daarnaast was ik een fanatiek voetbalster en heb ik ook nog getennist. Dat doe ik nu niet meer, maar ik speel nog wel wekelijks een partijtje hockey. Balletlessen heb ik gevolgd tot mijn 18e. Toen ben ik op kamers gaan wonen in Enschede en ben ik een soort aerobics/gym op muziek  gaan doen (leuk èn goedkoop, heel belangrijk voor een student!).

Toen ik op de middelbare school zat ging iedereen nog op dansles, ik dus ook. Ik heb gedanst met verschillende danspartners bij verschillende dansscholen. Gezellig hoor, gewoon lekker dansles en regelmatig naar de vrijdansavond op zaterdag.

Marc:
Toen ik nog heel klein was, kreeg ik van de dokter 3 dingen te horen:

1.      Hij heeft de schouders om te gaan roeien;
2.      Hij heeft een slecht gevoel voor evenwicht: een balsport zou daarbij kunnen helpen;
3.      Hij is een “stijve hark”.

Punt 1 heb ik dus verder nooit meer iets mee gedaan. Voor het 2e punt ben ik op gymnastiek gegaan. Maar al dat gedoe met die meisjes vond ik toen maar niets (daar dacht ik later natuurlijk heel anders over). Dus sinds mijn 9e jaar doe ik aan honkbal en softbal. Met veel plezier, al is het niet meer 6 dagen in de week (zoals tijdens mijn puberteit). Honkbal hielp echter niet met punt 3. Je wordt er wel sterker van, maar niet soepeler.

Net als veel dansliefhebbers ben ik op de middelbare school vervolgens naar dansles gestuurd. Toen was het nog heel gewoon voor ouders om te roepen dat het bij je opvoeding hoort. Ongeveer 2 jaar lang heb ik met veel plezier gelest. Beginners, brons en een stukje zilver (voortijdig uitgestapt). Allemaal bij Johan van der Teen in Dordrecht (waar ik toen woonde). Daarna begonnen de lessen samen te vallen met het honkbal. Dus je raadt het al, de liefde bekoelde een beetje en ik stortte me weer helemaal op het honkbalspel.

Samen:
In 1997 leerden wij elkaar kennen. De vonk sloeg snel over en in 2007 zijn we getrouwd. Na een jaar of vier wilden we graag samen een hobby gaan doen en Karen had bedacht dat dansen wel wat zou zijn. De zondagavond kwam ons goed uit en op die dag was er een beginnersles bij Dansschool Van Eck in Ede. Vlak voor het tweede dansseizoen bleek dat de dansschool dicht ging. We zijn toen overgestapt naar Dansschool Koningshoeve in Scherpenzeel, die in mei 2009 is gesloten. Gelijk op de eerste vrijdansavond vroeg Claudia of we de week erna mee wilden doen met een wedstrijd bij de SOND. Eh… goed idee! En een week later deden wij mee bij de senioren. Uiteraard stonden we stijf van de zenuwen, maar het dans- en wedstrijdvirus sloeg wel gelijk in alle hevigheid toe. Dat was in 2002.
In 2009 zijn wij overgestapt naar de NADB Senioren I B klasse. In 2010 zijn we ook gestart bij de NADB Senioren Latin, waarin we op het NK 2011 de 5e plaats hebben behaald. Met die combinatie van dansen hebben we uiteindelijk op het WK 10-dansen in Mons (België) in 2012 een mooie 51ste plaats gehaald. Daarna hebben we de latin schoenen (voorlopig?) aan de wilgen gehangen en dansen we primair ballroom wedstrijden. Bij de NADB dansen we nu in de Senioren II Hoofdklasse.

Eén van de wensen op onze wish-list, was nog een keer mee te doen met een Showdance. En aangezien we tegen de 50 begonnen te lopen, moest het er dan toch een keer van komen. Daarom hebben we in de zomer van 2018 met Herman & Michèle een showdans ingestudeerd. Voorwaarde voor ons was wel dat we er serieus tussen konden staan, aangezien er geen onderscheid is in leeftijden voor de Showdance. Want als “oudjes” wilden we het niet alleen maar doen om “schattig te zijn”. Gezien onze leeftijd leek het dus misschien wel een Mission Impossible. Dat werd dus ons toepasselijke thema. Na maanden van hard trainen werden we in 2018 tot onze verbazing 2e op het NK Showdance in Steenwijk met een energieke show ( https://love2move.nl/een-mission-impossible-het-nk-showdans/ ). En dat gaf ook recht op deelname (uitzending) aan het EK Showdance in Warschau (Polen) in 2019.

Dat wordt vast een mooie ervaring om aan mee te mogen doen. En daar gaan we graag nog een paar maanden hard voor trainen!